Γεια σας, εδώ θα βρείτε ότι ΝΕΑ πέφτουν στην αντίληψή μου και έχουν σχέση με τη γελοιογραφία και το κόμικ. μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς... συμπληρώνοντας την φόρμα δίπλα
ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ -CLICK- ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Τέχνη ενάντια στο ναζισμό
ΝΑΖΙΟΧΗΝΟΣ

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΣΚΙΤΣΟΥ-ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

.

Η εμφάνιση νεοναζιστικών ομάδων που σταδιακά συγκρότησαν πολιτικά σχήματα  και  δραστηριοποιούνται αναβιώνοντας τον εφιάλτη που έζησε η ανθρωπότητα την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απλώθηκε και στη χώρα μας. Οι επεμβάσεις των νεοναζιστικών ορδών είναι πλέον καθημερινές, η δράση τους εισβάλει με μένος στην ζωή μας, διακηρύσσοντας το  μίσος και τη βία. Οι στόχοι τους είναι συγκεκριμένοι και ένας απ’ αυτούς είναι τα παιδιά. Η παρουσία τους στα σχολεία και στις γειτονιές που δυστυχούν, γίνεται όλο και πιο έντονη. Προπαγανδίζουν, στρατολογούν, ξεσκονίζουν τη σβάστικα και ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Το Αντιφασιστικό Δίκτυο Εξαρχείων,  μια ομάδα γονιών, εκπαιδευτικών και γενικότερα ενεργών πολιτών των Εξαρχείων αποφάσισε να προκηρύξει έναν μαθητικό διαγωνισμό αντιναζιστικού σκίτσου-γελοιογραφίας  με σκοπό να προκαλέσει τους μαθητές να προσδιορίσουν πρώτα μέσα τους τι σημαίνει ναζισμός σήμερα και στη συνέχεια να τους παρακινήσει να επισημάνουν πώς εκδηλώνεται γύρω τους και να το εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο. Η τέχνη παράγει τη σύνθεση βιώματος και αισθήματος. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των μαθητών σε έναν τέτοιο διαγωνισμό θα τους βοηθήσει να ενδιαφερθούν και να μάθουν περισσότερα από όσα μπορεί να γνωρίζουν για το θέμα, σκοπεύοντας στην όξυνση της παρατηρητικότητας και της ευαισθητοποίησής τους.


Image
Το σκίτσο ή η γελοιογραφία που μπορείτε να στείλετε στο μαθητικό διαγωνισμό αντιναζιστικού σκίτσου-γελοιογραφίας Ο Ναζιόχηνος πρέπει να εκφράζει πράγματα που βλέπετε γύρω σας, που νιώθετε, που ακούτε και έχουν σχέση με την σύγχρονη μορφή του ναζισμού που εκδηλώνεται σήμερα με την αναπαραγωγή όμοιας συμπεριφοράς  απέναντι στους αδύναμους συνανθρώπους μας και την χρήση των ίδιων συμβόλων που χρησιμοποιούσαν οι ναζί, πολλά  χρόνια πριν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες, τις μνήμες των δικών σας, ή εικόνες που έχετε δει από την περίοδο του ναζιστικού τρόμου. Σχεδιάστε αυτό που αντιλαμβάνεστε γύρω σας, δώστε μορφή  σε πράγματα που αισθάνεστε, στις απόψεις, τα όνειρα  σας με όποιο τρόπο θέλετε, σε σκίτσο ή γελοιογραφία. Το περιεχόμενο δηλ. τι παρουσιάζει το έργο, η ευρηματικότητα ως προς την μεταφορά μίας κατάστασης, ενός γεγονότος, μιας ιδέας και η απόδοση αυτών των 2 στοιχείων με καλό σχέδιο ή χιούμορ θα εκτιμηθούν και θα αξιολογήσουν την επιβράβευση το έργου σας.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να γνωρίζετε και να αποδέχεστε τα κάτωθι:
  • Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν μόνο μαθητές/τριες ηλικίας 12-18 ετών.
Ο Μαθητικός Διαγωνισμός Αντιναζιστικού Σκίτσου-Γελοιογραφίας περιλαμβάνει
1.  Το διαγωνισμό σκίτσου-γελοιογραφίας
2.  Έκθεση όλων των έργων που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό στις 26 Οκτωβρίου 2013.
3.  Έκθεση όλων των έργων σε λογαριασμό στο facebook στο όνομα Ναζιόχηνος, μετά το πέρας της έκθεσης της 26ης Οκτωβρίου 2013.
Η υποβολή των έργων αρχίζει στις 26 Απριλίου και λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου 2013
Μπορείτε να στέλνετε το έργο σας, επισυνάπτοντας το σε ηλεκτρονική μορφή jpeg με ανάλυση 300 dpi, στο e-mail: naziohinos@gmail.com μαζί με το ονοματεπώνυμο, την τάξη, το σχολείο, την περιοχή ή την πόλη σας και αν επιθυμείτε τηλέφωνο επικοινωνίας.
Δεκτά θα γίνονται έγχρωμα και ασπρόμαυρα έργα.
Τα έργα θα θεωρούνται δεκτά μόνο όταν οι μαθητές δηλώνουν στο ίδιο e-mail ότι αποδέχονται τους όρους συμμετοχής του διαγωνισμού και με τι όνομα επιθυμούν να δημοσιοποιηθεί το σκίτσο τους.
Αυτό μπορεί να γίνει με 1) το Ονοματεπώνυμο* τους, 2) τα Αρχικά του ονοματεπωνύμου τους, ή 3) Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο (στην περίπτωση αυτή πρέπει απαραίτητα να το ορίσουν)
* Εάν επιθυμούν να γνωστοποιείται το ονοματεπώνυμό τους (1), πρέπει επίσης να στέλνουν μαζί με το σκίτσο και τη γραπτή συγκατάθεση του κηδεμόνα τους. Η συγκατάθεση του κηδεμόνα θα δηλώνεται ή θα επισυνάπτεται στο email, φέροντας απαραιτήτως το ονοματεπώνυμο του/της και τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά την αποστολή του σκίτσου και λοιπών στοιχείων οι μαθητές θα λαμβάνουν άμεσα απάντηση μέσω e-mail, με τη βεβαίωση παραλαβής, τον αριθμό  καταχώρησης του έργου τους στο διαγωνισμό και τους όρους συμμετοχής.
-Τα προσωπικά στοιχεία των αποστολέων και των κηδεμόνων τους θα διαφυλάσσονται βάση των ν. 2472/1997 και ν. 3471/2006 περί Προστασίας προσωπικών δεδομένων.
  •  Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα αναφέρονται μόνο το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ή τα αρχικά του ονόματος των μαθητών, η  τάξη  και η περιοχή/πόλη τους. Η γνωστοποίηση του ονόματος  των μαθητών και του σχολείου είναι προαιρετική για:
1.Την  έκθεση όλων των έργων την 26η Οκτωβρίου 2013
2.Την έκθεση όλων των έργων σε λογαριασμό στο facebook.com στο όνομα Ναζιόχηνος.
3. Την έκδοση ημερολογίου 2014 με τα 12 καλύτερα σκίτσα-γελοιογραφίες
4. Όλες τις πιθανές δημοσιεύσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
  • Το ονοματεπώνυμο  των μαθητών/τριών δεν θα γνωστοποιείται στα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής αλλά μόνο ο αριθμός καταχώρησης του έργου και η τάξη τους.
  • Η Καλλιτεχνική Επιτροπή που θα κρίνει τα έργα απαρτίζεται από τους:
Γιάννη Καλαϊτζή
Μανώλη Καλαδάμη
εικαστικό και  καθηγητή Καλλιτεχνικών Μέσης Εκπαίδευσης
Παναγιώτη Μητσομπόνο ζωγράφο-σκιτσογράφο
Τάσο Παυλόπουλο ζωγράφο
Μάριο Σπηλιόπουλο ζωγράφο, Καθηγητή Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Μαριάννα Στραπατσάκη, ζωγράφο, Αν. καθηγήτρια του Τμήματος Τέχνης, Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Μετά τη λήξη υποβολής των σκίτσων,  όλα τα έργα θα σταλούν  ξεχωριστά  σε κάθε μέλος  της Καλλιτεχνικής Επιτροπής. Τα  μέλη  θα βλέπουν, θα αξιολογούν μόνοι τους και θα δίνουν 1 έως 10 μόρια σε κάθε έργο, χωρίς να γνωρίζουν τι έδωσαν οι υπόλοιποι. Μετά την ολοκλήρωση της μοριοδότησης θα καταμετρηθούν τα μόρια που έλαβε κάθε έργο. Θα λάβουν βραβεία τα έργα που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων. Θα δοθούν 6 βραβεία, 3 ανά κατηγορία Α΄, Β΄, Γ΄ σε σκίτσο και σε γελοιογραφία.
Τα 12 σκίτσα που έχουν λάβει τα περισσότερα μόρια θα εκδοθούν σε ημερολόγιο του 2014.

Τα  αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν  την 1η  Οκτωβρίου 2013
 Θα απονεμηθούν για κάθε κατηγορία:
Α΄ Βραβείο: Laptop
Β΄ Βραβείο: Είδη σχεδίου (μελάνια, πένες, χρώματα, χαρτί)
Γ΄ Βραβείο:  Βιβλία περί τέχνης ή σκίτσων
Τα  αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν γραπτώς στους συμμετέχοντες,  με αποστολή email.
  • Θα ζητείται γραπτή συγκατάθεση από τους βραβευμένους μαθητές και τους κηδεμόνες τους για τη συμμετοχή του έργου τους στην έκδοση ημερολογίου του 2014,  που θα περιλαμβάνει τα 12 καλύτερα σκίτσα και γελοιογραφίες του διαγωνισμού. Την θέση όποιου δεν επιθυμεί να διαθέσει το έργο του στην έκδοση, θα λαμβάνει το αμέσως επόμενο σε μοριοδότηση σκίτσο-γελοιογραφία.
  • Μετά τη λήψη της συγκατάθεσης μαθητών και κηδεμόνων τα 12 επιλεγμένα έργα θα  χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την έκδοση ημερολογίου 2014. Οι συνδρομές για το ημερολόγιο θα διατεθούν στους άπορους μαθητές του Περάματος.
Τα πνευματικά δικαιώματα των αποστολέων κατοχυρώνονται βάση του ν. 2121/93 περί Προστασίας πνευματικών  δικαιωμάτων. 


ΝΑΖΙΟΧΗΝΟΣ

HTML Comment Box is loading comments...
Print Giclée Store

Receive The Latest Posts Directly To Your Email - It's Free: Enter Your Email And Click Submit