Γεια σας, εδώ θα βρείτε ότι ΝΕΑ πέφτουν στην αντίληψή μου και έχουν σχέση με τη γελοιογραφία και το κόμικ. μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς... συμπληρώνοντας την φόρμα δίπλα
ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ -CLICK- ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Με κοινή γλώσσα το χιούμορ


Μια συνάντηση,
δύο σκιτσογράφοι,
δεκάδες βραβεία,
καμία λέξη

Δύο από τους σημαντικότερους σκιτσογράφους του κόσμου, ο Κουβανός Άνχελ Μπολιγάν που ζει μόνιμα στο Μεξικό  και ο  Έλληνας Μιχάλης Κουντούρης  συναντιούνται στο  Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα,   παρουσιάζοντας τα έργα τους  σε μία κοινή έκθεση με τίτλο  Με κοινή γλώσσα το χιούμορ . 
Από τις δύο άκρες της Οικουμένης, οι δύο σκιτσογράφοι επικοινωνούν με τους αναγνώστες τους  με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα της εικόνας, αφού ούτε ο ένας ούτε ο άλλος χρησιμοποιούν λεζάντες για τις γελοιογραφίες τους. 
Έχουν και οι δύο κερδίσει δεκάδες βραβεία σε εκθέσεις και διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.  
Αποκορύφωμα  η διάκρισή τους  στον  μεγαλύτερο διαγωνισμό επαγγελματιών στο κόσμο  World Press Cartoon,  όπου βραβεύτηκαν και οι δύο με το Grand Prix : το 2006 ο Μπολιγάν και το 2013 ο Κουντούρης.

Η έκθεση οργανώνεται από το Ινστιτούτο Θερβάντες και την CartoonArk. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 26 Νοεμβρίου, στις 19.30 και θα παρευρεθούν και οι δύο καλλιτέχνες.
Αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23.
Ωράριο έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00 - 21.00. Σάββατο: 10.00 – 13.30.

Είσοδος ελεύθερη.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




Ο Άνχελ Μπολιγάν (Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, Αβάνα, Κούβα, 1960) αποφοίτησε ως καθηγητής εικαστικών τεχνών στην Αβάνα το 1987. Από το 1992 ζει στο Μεξικό όπου εργάζεται ως γελοιογράφος στην Εφημερίδα El Universal. Είναι πρόεδρος του Cartoon club (Λέσχη της Λατινοαμερικάνικης Γελοιογραφίας), μέλος του Συνδέσμου Γελοιογράφων για την Ειρήνη και μέλος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Κούβας. Επιδίδεται σε όλα τα είδη χιουμοριστικών γραφικών τεχνών και έχει κερδίσει 137 διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Τα πιο σημαντικά είναι:
Grand Prix στο World Press Cartoon (Sintra-Πορτογαλία) το 2006 και το 2010 και Δεύτερο Βραβείο το 2011,
Πρώτο Βραβείο στην 8η Biennale της Τεχεράνης το 2007 και Δεύτερο Βραβείο το 2009,
Πρώτο Βραβείο στη διεθνή έκθεση γελοιογραφίας, Portocartoon World Festival, Οπόρτο, το 2000,
Πρώτο Βραβείο στη 3ο διαγωνισμό γελοιογραφίας «Δον Κιχώτης» INTERNATIONAL CARICATURE CONTEST OF “WORLD LANGUAGES”, Γερμανία 2008, και
Τρίτο Βραβείο στην VIII Biennale of Humor and Satire, Βουλγαρία 2007.


Ο Μιχάλης Κουντούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Είναι πολιτικός γελοιογράφος από το 1985 σε εφημερίδες της Αθήνας και σε περιοδικά. Σήμερα εργάζεται στην Εφημερίδα των Συντακτών. Συνεργάζεται με τα διεθνή πρακτορεία Courrier International και Political cartoons. Σκίτσα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι Guardian και Le Monde. Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εικονογράφηση βιβλίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου της Ακαδημίας Αθηνών 2010, Έκθεση “G20”, Μουσείο Andy Warhol, Pittsburg-2009, The Hague Sculpture-GIANTS, Χάγη – 2004, 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Σκίτσου, Lagnau-Ελβετία-2010 κ.α.
Συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Οι πιο σημαντικές από τις διακρίσεις του είναι: Grand Prix στο World Press Cartoon (Sintra-Πορτογαλία), 2013, Πρώτο Βραβείο Ranan Lurie UN Political Cartoon Award, Ηνωμένα Έθνη 2008, Grand Prix στην 7η Biennale της Τεχεράνης-Ιράν, 2005, Grand Prix στην 37η Έκθεση Umoristi a Marostica, Ιταλία, 2005, Grand Prix CURUXA 2005 στη διεθνή έκθεση γελοιογραφίας του Μουσείου Χιούμορ του Fene, La Coruna-Ισπανία, Πρώτο Βραβείο (Golden Hat) στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας του Knokke-Heist, Βέλγιο 2003, Πρώτο Βραβείο στην 8η Biennale της Τεχεράνης, Ιράν, 2007, κ.α. Έχει τιμηθεί με δύο βραβεία εικονογράφησης παιδικού βιβλίου: Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2002, και Βραβείο ΕΒΓΕ εικονογράφησης το 2005.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών από το 1993 καθώς και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Από το 2011 ασχολείται με τη χρήση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση μέσω των πρωτοποριακών προγραμμάτων της διαδικτυακής πλατφόρμας Educartoon.

 ispania.gr
Print Giclée Store

Receive The Latest Posts Directly To Your Email - It's Free: Enter Your Email And Click Submit